Gröna Liljeholmstorget Galleria

 

 

Liljeholmstorget Galleria i Stockholm blir Europas första LEED-platinum certifierade köpcentrum. 

Liljeholmstorget Galleria, ett köpcentrum som utvecklas och ägs av Citycon, har tilldelats den högsta nivån, LEED platinum miljöcertifiering. Liljeholmstorget Galleria i Stockholm är det första köpcentrumet i Europa som får denna LEED-klassificering, och en av få byggnader i världen som har platinum-status.

Liljeholmen är ett av Stockholms snabbast växande bostadsområden med snart 100 000 boende (en ökning med 15 % från 2008), ca 38 000 arbetar här och omkring 41 000 resande byter färdmedel i Liljeholmen varje dag.

Trots det utmärkta kommunikationsläget saknade Liljeholmen en fullservice handel. Efter fem arbetsintensiva år öppnades Liljholmstorget i oktober 2009: ett tydligt exempel på stadsbyggnadsplanering med kvartersstaden i fokus, där bostäder, arbetsplatser, skolor, samhällsservice, kollektivtrafik och handelsplats byggs integrerat.

En ny levande stadsdel helt enkelt.

Projektet har omfattat 6 huvudsakliga delar
– Gallerian i tre plan (samt ett mindre fjärde plan)
– Underbyggnad av torget och direktanslutning till SL
– Bostäder (72 lgh) över gallerian
– Garage med 900 platser i berget under Nybodahöjden med direkt access till gallerian i 2 plan.
– Brokonstruktion i tre plan som förbinder garaget med gallerian
– Renovering och ombyggnad av den befintliga vårdbyggnaden (ca 12.700 kvm)

På ett mycket begränsat och övergivet utrymme på knappt 10 000 kvm har Citycon skapat ett komplext stadsdelcentrum på ca 95 000 kvm vilket är ett exempel på ett väl anpassat projekt till platsens förutsättningar.

Besöksantalet ligger i dag på en trend av ca: 10 miljoner per år vilket innebär ett genomsnitt av 190 000 besök i veckan fördelat på de generösa öppettider 10 -20 på veckodagarna och 10 – 18 på helgerna.

Primärområdet domineras av singelhushåll och småbarnsföräldrar där av den välbesökta vårdbyggnaden som innehåller tandläkare, vårdcentral, BVC, Astrid Lindgrens barnläkarmottagning mm.

Liljeholmstorget Galleria har idag ett brett utbud av livsmedel och lägger man därtill de två livsmedelskoncepten som finns som grannar i närliggande fastigheter är utbudet unikt på Stockholmsmarknaden med den extrema tillgängligheten via kommunala färdmedel. Gallerian har en stark spets på sitt utbud inom beklädnad av Thernlunds, Perfect lifestyle, Stockholms Stadsmission, Esprit med basen av H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot och Cubus. Med alla dessa arbetsplatser runt i kring Liljeholmstorget erbjuds ett stort urval av caféer och restauranger. Av de 28 800 kvm uthyrbar yta återstår de enbart 1 548 kvm fördelat på tre lokaler, för dessa lokaler pågår de förhandlingar med flera spännande och kompletterande koncept. I maj 2010 öppnar Indiska och under juni månad öppnar O´learys Sportbar.

LEED
Redan från början hade projektet en ”grön” prägel, men genom Citycons beslut att Liljeholmstorget skulle vara ett pilotprojekt för LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) har hållbarhetsperspektivet påverkat alla beslut, allt från lokalisering, materialval, energi och vattenanvändning, avfallshantering och logistiklösningar.
LEED, som är ett internationellt Miljöklassningssystem som utvecklats i USA av The U.S. Green Building Council (USGBC), utvärderar fastigheters miljöpåverkan genom hela livscykeln, från planering till framtida drift. 

LEED fokuserar på ett antal nyckelområden som tillsammans ringar in helheten i byggprojektet. Systemet ser till att byggnationen blir så miljöriktigt som möjligt. Klassificering görs i fyra nivåer – Platinum, Gold, Silver och Certified  och nyckelområden som bedöms och betygsätts är: Mark, Vatten, Energi, Material och andra byggresurser, Inomhusklimat, Bostäder, Innovativ design.

Vad har utförts i Liljeholmsprojektet?
Under produktionen har arbeten planerats och bedrivits med miljöhänsyn där bl a transporter av material, avfallshantering, minimering av dammspridning, hantering av vatten har beaktats. Även hyresgästernas egna arbeten har följt projektets miljöregler.

 

Citycon AB 

Ulf Attebrant, VD, ulf.attebrant@citycon.com, tel. +46 8 522 80 313

Helena Lundberg, Chef Projektutveckling, helena.lundberg@citycon.com, Tel: +46 8 522 80 325

Citycon AB

Citycon är en aktiv ägare och långsiktig utvecklare av handelsplatser. Genom kunskap om människors behov och detaljhandelns förutsättningar lägger vi grunden för framgångsrik handel. Vi tar ansvar för miljön och för en hållbar utveckling runt våra anläggningar. Totalt äger bolaget 33 köpcentrum och 50 andra detaljhandelsfastigheter. Vi är ledande i Finland och har en stark position i Sverige och Baltikum. Citycon är noterat på Helsingfors Fondbörs sedan 1988.

       
       
       
       
       
Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: