Monikas cheescake med pepparkakor och choklad

Hittade det här receptet i tidningen Buffé strax innan jul. Den var länge påtänkt som dessert till jul – men det var så mycket annat på dessertbordet så det fanns helt enkelt inte plats, varken fysiskt eller psykiskt. Dock blir den en perfekt avslutning på trettondagsafton.

Jag har aldrig testat den själv men jag är barnsligt förtjust i pepparkakor och Monika Ahlbergs recept brukar vara lyckade var gång.

/ Sophia

Monika Ahlbergs cheesecake med pepparkaka och choklad

För 8–10 personer

75 g smör
150 g pepparkakor
250 g vit choklad
75 g mörk choklad
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl kesella (10%)
1 dl socker
Lingon att garnera med

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut på bottnen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, gärna en hjärtformad. Grädda bottnen i 8–10 minuter.

3. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta från värmen. Grovhacka den mörka chokladen.

4. Blanda färskost, kesella och socker. Tillsätt den smälta vita chokladen, lite i taget, under ständig omrörning. Blanda ner den hackade chokladen.

5. Fyll formen och ställ kallt ca 4 timmar. Garnera med lingon runt kanten.

Kakan går även bra att frysa. Ta i så fall ut den ca 1 timme före servering.

Bild från ICAs tidning Buffé

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: