Carinas pepparkakor

Egentligen är det Judits pepparkakor, Carinas svärmor. Men det hamnade i min familj via mina föräldrars kompis Carina, där av namnet. Varifrån Judit fått receptet från början förtäljer inte historien. Men det är väl det som är charmen med den här typen av receptrekommendationer. De byter namn på vägen. Kanske heter de Sophias pepparkakor nu? Oavsett är det de bästa pepparkakorna jag vet. Milda och lite knäckiga men en utsökt blandning kryddor. Grädden gör sitt till förstås. Degen sattes i går och i dag blir det baka av.

Vilket är ditt bästa recept?

/ Sophia

Carinas pepparkakor
3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
500 g socker
250 g smör
1,25 kg vetemjöl
1,5 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
1 tsk mald kanel
0,5 tsk mald nejlika

Gör så här
1. Smält smör i en kastrull. Lägg i socker, sirap och vispgrädde och låt det smälta under omrörning. Tillsätt kryddorna.
2. Låt massan kallna utan omrörning.
3. Rör i bikarbonaten och ca hälften av mjölet. Använd till resten till utbakning.
4. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
5. Sätt ugnen på 175°C.
6. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.
7. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
8. Låt kakorna svalna på plåten.


Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: