Vinguruns tips till vilt och mustiga grytor

I varje kompisgäng bör det finnas en snickare, en målare, en elektriker och en bilmeck. Snickare och målare känner jag, men tyvärr ingen elektriker och ingen bilmeck. Däremot känner jag en av landets vassaste sommelierer. Det har ju sina fördelar det också. Jag slog honom en signal och berättade om den här bloggen och bad om tre av höstens hetaste viner till vilt och mustiga grytor.

I budgetklassen (57 kr) tipsar han om  (6785) från Portugal: ”Ett härligt, kryddigt vin till ett fantastiskt pris. Bestseller av oktober-nyheterna.”

Slår man vinet på Systembolaget så skriver de: ”Kryddig doft med inslag av fat, mörka bär, skogshallen och lakrits.” Och om smaken: ”Kryddigt, fruktigt vin med inslag av fat, körsbär, skogshallon, kakao och lakrits.”

I mellanklassen (99 kr) tipsar min sommelierpolare om McManis Petite Sirah (6520) från USA: ”Fullpackad, kryddig big boy med mycket fatkaraktär. Inget för fegisar!”

Systembolaget: ”Ungdomlig, mycket fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av muskot, björnbär, örter, slånbär och lakritsrot.” Om smaken skriver de exakt samma sak förutom ordet kryddig.

I lyxklassen (179 kr) är tipset Crozes-Hermitage (2223) från Frankrike: ”Mörka bär, violer och svartpeppar i en klassisk, elegant struktur. Galet bra vin!”

Systembolaget: ”Stor, parfymerad, druvtypisk doft med inslag av örter, eneträ, björnbär, vitpeppar och rökt korv.” Smak: Harmoniskt, kryddigt, druvtypiskt (syrah) vin med inslag av örter, rökta charkuterier, vitpeppar och björnbär.

Mina snickar- och målarpolare tipsar om en tjeckiskt bira som heter Litovel, men det tar vi en annan gång…

Jens

Vintest

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: