Svampsoppa med ärtcrème och rostat bröd

Det plockades massor av trattkantareller i helgen. Det är lite av en sport – man går och går och det känns ganska uppgivet – tills man hittar den första. Sen dyker de upp lite här och var. Ibland står man på dem. Det är precis som man måste ställa in siktet. Är inte uppvuxen med självplockad svamp till middag, men köpte en bok och en svampkniv och gav mig ut. Man kan ju alltid köpa svamp om man inte ids eller är rädd för matförgiftning. Det blev en soppa och resten torkades och förvaras i vacker burk till vintern. Vad brukar du göra med din svamp?

Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd. 4 port.

ca 1 liter trattkantareller

1 gul lök

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1/2 tsk timjan

4 dl (ca 200 g) frysta ärter

1 vitlöksklyfta

2 msk maizena

2 msk färskpressad citronjuice

1 fullkornsbaguette

rapsolja, smör eller margarin

Gör så här
:

1. Ansa och skär svampen grovt. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i 2 msk matfett tills den vätska som bildas kokat in och löken är mjuk.

2. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt grädde. Smaksätt med timjan och 2 krm svartpeppar. Låt soppan koka 15–20 minuter.

3. Halvtina ärterna och skala vitlöken. Kör i en matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt citronjuice och 2 msk olja.

4. Kör till en jämn massa. Smaksätt med 2 krm salt och 1 krm peppar.

5. Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare 2 minuter.

6. Servera soppan med rostat bröd och ärtmix.

/Sophia

svampsoppa 2

Foto: från Buffe

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: